Cestné tretry: Na čo si treba dať pri ich výbere pozor

zdroj: totosport.sk

Vedeli ste, že vďaka cyklistickým tretrám dokážete zvýšiť efektivitu vašej jazdy? Dokážu zvýšiť vaše pohodlie a zároveň prejdete väčšiu vzdialenosť pri vynaložení menšieho množstva sily. Jednoducho ak raz vystriedate tenisky za cyklistické topánky, budú vašimi dobrými spoločníkmi pri každom výjazde. V nasledujúcich riadkoch vám prezradíme, na čo si dať pozor pri ich výbere.

Tuhosť podrážky: Správny výber podrážky je kľúčovým faktorom, ktorý treba zohľadniť pri výbere. Čím je podrážka tuhšia, tým sa lepšie sila šliapnutia prenesie na pedál. Vo všeobecnosti platí, že cestné tretry majú tuhšiu podrážku a ťažšie sa v nich chodí. Veľmi tuhá je karbónová podrážka, pri ktorej je prenos sily najefektívnejší. Tuhosť podrážky udáva tzv. index tuhosti. U závodných modeloch môže byť hodnota až okolo 13, a u športových modeloch je hodnota okolo 8 až 10.

Upevnenie: Tretry sa upevňujú do nášľapných pedálov pomocou zámkov (kufrov), ktoré sú namontované do otvorov v podrážke tretier. Na trhu nájdete v ponuke viac systémov upevnenia, preto kufre nájdete vždy v balení spolu s pedálmi a nie tretrami. Ideálne je, ak si najskôr kúpite tretry, a potom k nim doplníte vhodné pedále a zámky.

Zapínanie: Stabilitu a lepšiu efektivitu dosiahnete správnym dotiahnutím tretry. Veľmi obľúbeným je upínacie koliesko, vďaka ktorému si viete tretry pritiahnuť alebo uvoľniť intuitívne presne podľa potreby. Najčastejšie sa môžete stretnúť s otočným systémom BOA®. Ďalšími typmi zapínania sú šnúrky, suchý zips a pracky.

Veľkosť cyklo tretier: Pri výbere veľkosti okrem dĺžky chodidla zohľadnite aj šírku chodidla. Nevyberajte si tretry príliš tesné, keďže pri šliapaní sa noha prekrvuje a môže sa o niečo zväčšiť. Vnútorná vložka by mala byť o 0,5 cm väčšia ako je dĺžka vášho chodidla.

Možno sa vám zdá, že cyklistické tretry sú vyššou investíciou, no vydržia vám naozaj dlhú dobu. Väčšina značiek ponúka aj náhradné diely ako sú špičky, opätky, hroty, pracky či klipsne, ktoré sa po opotrebení dajú vždy vymeniť.

Pýtate sa po akej značke cyklistických tretier siahnuť?

Tu neexistuje jednoznačná odpoveď. Ak ste fanúšikom profesionálnej cestnej cyklistiky možno ste si všimli, že žiadna značka cyklistických tretier nesponzoruje celý cyklistický tím. Je to práve z toho dôvodu, že každý cyklista má okrem dĺžky a šírky nohy aj iný priehlavok a každému sadne iná značka. Preto je najlepšie, ak si vyskúšate viac modelov rôznych značiek. Tak budete vedieť v čom sa cítite najpohodlnejšie.

Za špičkového lídra v oblasti cyklistickej obuvi sa považuje talianska značka SIDI, ktorá je populárna nielen medzi profesionálmi, ale aj hobby cyklistami. Od tretier tejto značky môžete čakať kvalitné materiály a prvotriedne spracovanie. Ak by sme mali vybrať jeden najobľúbenejší model, tak je ním SIDI Genius 10.

Stále však platí, že najlepšie je ak si tretry vyskúšate a necháte si poradiť odborným personálom či už online alebo priamo v predajni. Nezabúdajte, že iba ak tretry perfektne „sadnú“, vtedy dosiahnete maximálnu efektivitu a komfort počas dlhých hodín v sedle bicykla.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár