Nováčik Schelling mieri do Bory. Sagan a ostatní sa dočkajú pomoci na klasikách

Prestupy
schelling bora hansgrohe

zdroj: twitter.com/BORAhansgrohe

Bora – hansgrohe pokračuje v podpisovaní talentovaných mladíkov. Najnovším úlovkom nemeckej stajne je Ide Schelling (BOH) z Holandska. 21-ročný jazdec opúšťa vyhlásený mládežnícky tím SEG Racing Academy a k tímu Sagana sa pripojí na začiatku ďalšej sezóny a predbežne sa predpokladá dvojročný pobyt.

Ide Schelling:

„Je to splnený sen, vyrásť v SEG Racing Academy a pridať sa do Bora – hansgrohe. Posledné tri roky boli úžasné. Je to obdobie, kedy som sa zlepšil ako jazdec a človek. Teraz som veľmi hrdý, že som postúpil do World Tour do jedného z najlepších tímov. Podpísanie s Bora – hansgrohe bolo pre mňa veľmi jednoduché. Môj súčasný tím je pre mňa ako rodina, ale mám tušenie, že moja ďalšia rodina ma čaká tu.“

„Rozhodujúcim prvkom pri výbere bol strategický prístup tímu. Už na našom prvom stretnutí mali plán, ako by mala vyzerať príprava, ako by sme mali v budúcnosti pracovať. Tím na mňa urobil dojem. Bude pocta jazdiť za Bora – hansgrohe na ďalšie roky s najväčšími hviezdami športu. Nemôžem sa dočkať. 

V tejto sezóne Schelling najprv pretekal rovno s profesionálmi na Ronde van Drenthe. V drese jeho kontinentálneho tímu sa umiestnil na veľmi dobrom 11. mieste a ukázal svoj klasikársky potenciál. Práve jednodňovky ponúkajú Holanďanovi najviac príležitostí, no svoje schopnosti ukazoval aj na prestížnych U23 pretekoch. Na mladíckom Gire sa nestratil v krátkom prológu  finišoval siedmy, neskôr skončil druhý v siedmej etape. Šieste miesto bral v poslednej horskej etape. Na nedávnej Lillehammer GP bol dlhší čas v sólo úniku a jeho silný výkon sa ukončil pár kilometrov pred cieľom. Najväčší úspech tento rok prišiel na júlovom etapovom podujatí Giro Ciclistico della Valle d’Aosta Mont Blanc, kde vyhral prvú etapu.

Nie sú to len výsledky, ktoré Boru zaujímali. Skauti si určite všimli aj charakter a štýl jazdy, ktoré sa budú môcť v tíme klasikárskych hviezd ako Sagan, Oss alebo Schachmann zlepšiť. Ralph Denk uvádza, že na kopcovitých klasikách sa zíde pomoc pri ťahaní skupiny. Verí, že práve Schelling ponúkne vo svojej prvej sezóne aspoň náznaky toho, čo môže v ďalších rokoch dosiahnuť. Začať tak musí od začiatku pri úlohe domestika. Ako prvoročákovi sa mu skúsenosti zídu.

Tímový manažér Ralph Denk:

„Sme si istí, že Ide je zaujímavým jazdcom. Vyčnieva najmä jeho všestrannosť. Teraz nevieme, kam naša cesta smeruje, ale isto vieme, že má v sebe veľký potenciál. V nasledujúcej sezóne ho budeme najprv musieť pripraviť na pretekanie na úrovni World Tour. Veríme však, že našej zostave ponúkne väčšiu hĺbku na pretekoch, akými sú napríklad ardenské klasiky. Tam bude môcť podporovať náš tím a lídrov. Dostane potrebný čas a možnosti, aby zistil, kam smeruje jeho budúcnosť.“

Bora pokračuje v rozširovaní kádra. Schelling bude v ďalších rokoch najmä pomocníkom na klasikách. V tých má zostava najmä Petra Sagana, ktorý vie zajazdiť flásmske preteky, ale nádejne vyzerali jeho vystúpenia v Ardenach na Amstel Gold Race. Túto klasiku Sagan ešte nevyhral, ak by mal formu, určite je to niečo, čo by rád do svojho palmarès pridal. Pekne sa na monumente Liège – Bastogne – Liège ukázal Max Schachmann, ktorý bral tretie miesto.

Okrem perspektívnej posily na poli klasík sa do Bory tento rok dostal aj Lennard Kämna, ktorý by mal byť budúcou nemeckou tvárou na kopcovitých etapových pretekoch či dokonca Grand Tours. Tím však opustil Talian Davide Formolo po dvoch rokoch.

 

Zdroj: bora-hansgrohe.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár