Tour de France: „Gorila“ ovládla Elyzejské polia, Sagan prekonal rekord

Tour de France

Dnešnú záverečnú etapu vyhral Nemec André Greipel (:lts:). Ten ukázal, že disponuje najlepšou formou v hromadných dojazdoch a zaknihoval štvrtý triumf na tohtoročnej Tour. Druhý skončil domáci Coquard (Europecar) a tretí Nór Kristoff (:kat:). Náš Peter Sagan (:tcs:) obsadil 7. miesto.

Prvá polovica poslednej etapy bola viacmenej oslavou cyklistiky. Priemerná rýchlosť pelotónu sa pohybovala okolo 27 km/h. Jazdci si uživali pozornosť publika a prevažne diskutovali o priebehu pretekov. Chris Froome (:sky:) si už ako tradične pripil šampanským a oslávil tak svoj druhý triumf na Tour de France. V druhej polovici sa začalo už pretekať. Trojica jazdcov skúsila atak, no ich náskok sa držal na hranici 25 sekúnd. Približne 5 km pred cieľom bola ich snaha zlikvidovaná a všetko sa chystalo na hromadný dojazd. Už ako tradične bol na cieľovej rovinke chaos. Vôbec sme nevideli povestný vláčik Etixxu a ani náznak dominancie Cavendisha. Svoju formu na druhej strane ukázal Greipel, ktorý vyštartoval za Kristoffom a nedal šancu ani dobiedzajúcemu Coquardovi. Peter Sagan sa dostal do nepríjemnej situácie, keď ho jazdci pred ním zavreli a nemal priestor k útoku.

Peťo ale smútiť nemusí, pretože prekonal svoj vlastný rekord. Na tomto ročníku získal neuveriteľných 432 b a o jediný bod prekonal zápis z roku 2014. Jeho skvelé výkony sú dôkazom, že ani zmena pravidiel nezastaví „Tourminatora“ v ceste za ziskom zeleného dresu.

Na záver sa chceme poďakovať a vystrihnúť poklonu všetkým jazdcom, ktorí zvládli tento ročník. Jeden z najťažších ročníkov si vyžiadal mnoho obetí. O tom by vedeli rozprávať Fabian Cancellara (:tfr:) a Tony Martin (:eqs:), ktorí boli nútení odstúpiť z pozície lídra. Každému, kto tento ročník nemohol dokončiť, prajeme skoré uzdravenie a veľa úspechov!

 

Výsledky 21. etapy:

1.André Greipel (Ger):lts:02:49:41
2.Bryan Coquard (Fra)Europecar
3.Alexander Kristoff (Nor):kat:
4.Edvald Boasson Hagen (Nor)MTN – Qhubeka
5.Arnaud Demare (Fra)FDJ
6.Mark Cavendish (GBr):eqs:
7.Peter Sagan (Svk):tcs:
8.John Degenkolb (Ger):tga:
9.Michael Matthews (Aus):oge:
10.Ramunas Navardauskas (Ltu):tcg:

 

Celkové poradie:

1.Christopher Froome (GBr):sky:81:58:33
2.Nairo Quintana (Col)MOV00:01:12
3.Alejandro Valverde (Spa)MOV00:05:25
4.Vincenzo Nibali (Ita)AST00:08:36
5.Alberto Contador (Spa):tcs:00:09:48
6.Robert Gesink (Ned)
:lot:00:10:47
7.Bauke Mollema (Ned):tfr:00:15:14
8.Mathias Frank (Swi):iam:00:15:39
9.Romain Bardet (Fra):alm:00:16:00
10.Pierre Rolland (Fra)Europcar00:17:30

 

zdroj: letour.com

  

Mohlo by vás zaujímať